De bamboe tuin is een tuin met bamboe onderdelen. Met onderdelen doelen wij op bamboe bloemen en planten, bamboe ornamenten of andere details van bamboe. Door dit allemaal te combineren met fleurig groen kunt u een werkelijk prachtige tuin krijgen. Gebruik naast bamboe in de met name tuinplanten met langere dunne bladen met een open blad dek in verband met het zonlicht dat bamboe nodig heeft.

Bamboe komt vrij veel voor in de natuur. In het oosten, Japan en China, leven nog een aantal panda beren die van bamboe leven. In deze 2 landen komt bamboe ook het meeste voor en het wordt daar gebruikt als grondstof, voedsel voor mensen en werktuigen in verband met de kracht van de plant. Bamboe is namelijk buigzaam, veerkrachtig, sterk en duurzaam. Dit maakt het dan ook een uitstekend materiaal om in Nederlandse tuinen te gebruiken. Steeds vaker zien wij bamboe terug in de tuin. Wat dacht u bijvoorbeeld van een bamboe schutting?

De bamboe tuin met duidelijke details

Door duidelijke details van bamboe in de bamboe tuin te gebruiken kunt u veel met elkaar combineren. Heeft u bijvoorbeeld een vijver met daarom heen een aantal planten vlak bij een bamboe schutting staan zonder dat dit echt een geheel vormt? Dan kunt u bijvoorbeeld een bamboe pijp gebruiken om water in uw vijver te laten lopen. Deze pijp kunt u op elke willekeurige hoogte hangen of gewoon op de grond neerleggen en het water er uit laten stromen. Door deze pijp bijvoorbeeld tussen de bossen door vanaf de schutting door te laten lopen naar uw vijver, betrekt u opeens de schutting bij de vijver en breekt het groen het bamboe geheel. Precies wat de bedoeling toch? Zo kunt u door simpele details aan te brengen een duidelijker geheel vormen in uw tuin en dat geeft meer rust aan de mensen die genieten van willen van die tuin, U!

Doordat bamboe afstamt uit het oosten is het ook leuk en sierlijk om bamboe af te wisselen met bepaalde andere oosterse details van de tuinen. Denk bijvoorbeeld aan de Bonsai tuin of de Japanse tuin, hier kunt u duidelijke segmenten van overnemen om dit allemaal te combineren binnen 1 oosterse tuin. Bonsai planten plaatsen op bamboe rekken aan de muur met een Japans pad langs een kleine vijver met stromend water dankzij de bamboe pijp.Zo combineert u gemakkelijk en snel verschillende elementen van verschillende soorten tuinen binnen 1 tuin. En toch verliest u niet datgene dat zo belangrijk is bij dit soort tuinen, de rust. Zet nu uw hele tuin vol met grote ornamenten als u maar een tuin heeft van 5×5 m dat staat niet, maar kies dan voor kleinere planten en bomen. De tuin moet zich dan ook lenen voor dit soort tuinen. Houdt dit altijd in de gaten. Bamboe kunt u ook alleen als detail in uw tuin gebruiken.

Kleurrijk in de bamboe tuin

Kleur aanbrengen in een bamboetuin is niet moeilijk. Bamboe van zichzelf kan al vele kleuren krijgen, bruin, groen, geel en soms licht rood (mede afhankelijk van lichtinval) en alle kleuren er tussen in zo’n beetje. Dit maakt bamboe ook toch zeer geschikt materieaal voor in de tuin. Bloemen, planten met allerlei kleuren kunnen gemakkelijk afgewisseld worden met bamboe. Wat u ook doet, het staat meestal wel maar waak er wel voor dat u het niet te druk maakt.