De bonsai tuin is gevuld met diverse soorten en vormen Bonsai, de ene bonsai boom ouder dan de andere, de een nog sierlijker dan de ander. Door de combinatie van bomen met Japanse ornamenten kunt u een bepaalde ontspannen sfeer aan uw eigen tuin mee geven.

Wat is nu precies een Bonsai boom

Een Bonsai boom is een boom die klein is. Bonsai betekend letterlijk “geplant in container”. Bonsai bomen zijn afkomstig uit Japan waar de kunst van het houden van kleine sierlijke bomen ooit ontstaan is. In Japan groeien nog een aantal Bonsai in de bossen, maar de meest voorkomende vorm van Bonsai is door de mens gemaakt. Uit zichzelf heeft elke boom een bepaalde vorm meegekregen. Als u de Bonsai boom op gaat maken, benadrukt u deze vorm. Door dat op de juiste manier te doen krijgt de boom een bepaalde oude uitstraling. Dit tezamen met de vorm van de boom maakt elke Bonsai uniek. Daarom is het ook zo leuk om met Bonsai bezig te zijn. Houd er wel rekening mee dat niet elke boom geschikt is voor de eigen tuin. Er zijn een aantal bomen die niet goed tegen het Nederlandse weer kunnen, dit zijn dan ook de zogeheten binnen Bonsai. Deze Bonsai zijn voornamelijk ficussen en andere licht gevoelige loofbomen.

De Bonsai tuin

Wat is nu precies een Bonsai tuin en hoe ziet zo’n tuin of kunstwerk er dan uit? Voor het gebruik van Bonsai in de tuin, worden verschillende manieren gehanteerd. Allereerst kan er gekozen worden om een aantal Bonsai bomen in hun eigen potten te plaatsen in de tuin, op een bankje, een tafeltje of een werkbank in de tuin. Wat vaak ook gedaan wordt is een bloembak vullen met zand en grind voor een goede ondergrond en daar bovenop de Bonsais plaatsen met pot en al. Ook hier kunt u natuurlijk weer zoveel in variëren als u zelf wil. De tweede manier van het houden van een Bonsai tuin is door de Bonsais in uw tuin op te nemen in de grond zelf. U haalt dan de Bonsai uit zijn eigen pot, plaatst deze op de juiste plaats in uw tuin, doet zijn eigen aarde er weer bij om zijn weerstand te verhogen en u dicht de boom eerst netjes af. Na verloop van tijd zult u wel zien dat de boom snel begint te groeien. Door de boom dan zelf klein te houden, dit kan door bij te snoeien, blijft deze ook in prima conditie.

Door ze op bepaalde ornamenten, het liefst Japanse ornamenten, te plaatsen kunt u een zeer exclusieve en chique uitstraling aan uw tuin meegeven. Zeg nou zelf, dit ziet er toch prachtig uit?

Waar nog meer aan te denken bij een Bonsai tuin

Als u deze tuin aan wilt leggen zult u toch op een heleboel zaken moeten letten. Hoe gaat u de tuin inrichten? Waar plaatst u de ornamenten? Waar plaatst u de Bonsai zelf? En hoe wordt dit één geheel wat zo belangrijk is voor een Bonsai tuin?

Probeer er voor te zorgen dat de vormen van de Bonsai boom passen bij de vormen (detail vormen bijvoorbeeld) van de ornamenten of tafels waar de Bonsai bij komen te staan of op komen te staan. Wij adviseren wel de Bonsai toch in eigen pot te laten en op iets te plaatsen zodat de Bonsai boven de grond staat en sowieso niet in aanraking komt met de grondvorst.

Zorg er altijd voor dat de pot voor de Bonsai net zo breed of breder is dan het bladerdek. Op deze manier heeft de Bonsai met zekerheid een pot die groot genoeg is voor de boom zelf. De wortels moeten ten slotte ruimte hebben zich te ontwikkelen.

Als u rekening houdt met de potten, de soorten bomen, de ornamenten en de overige omgeving, bijvoorbeeld de boel opleuken met een Japanse brug of tempel, dan zou u tuin al snel 1 geheel moeten vormen en als u dat voor elkaar heeft gekregen, dan gaat u vast en zeker extreem genieten van uw Bonsai Tuin.