Een buxus tuin kan sierlijk, krachtig, stralend en mooi zijn en dat geeft misschien wel de meeste genoegdoening. Om zo’n soort tuin aan te leggen is er niet veel kennis vereist van planten, grond, bomen en andere zaken. Het mooie van de buxus is dat u vrij bent elke vorm aan deze buxus te geven. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen buxus knippen en snoeien in een piramide vorm of een bol, een toren of toch gewoon een buxus haag? Het kan allemaal en dat maakt de buxus tuin zo divers.

De kracht van de buxus tuin zit hem niet in de kleine/grote planten maar het gaat meer om de simpliciteit en de vormen van de buxus. Door de hoeveelheid te combineren met vormen en afwisseling van vormen kunt u een heel eind komen. Een mooie tuin hoeft absoluut niet complex te zijn. Door een aantal buxus planten te combineren met ander groen krijgt u al snel het gewenste effect. De buxus leent zich er ook uitstekend voor om uw erf af te grenzen door middel van een buxus haag bijvoorbeeld. Zo kunt u heel snel en gemakkelijk uw erf afscheiden van dat van anderen.

De buxus wordt ook veel gebruikt bij de franse tuin. Een franse tuin heeft als belangrijkste kenmerk de soorten planten en bomen met kleuren. De buxus neutraliseert het allemaal en onderscheid het ene stuk van het andere. Zo wordt er toch duidelijk onderscheid gemaakt tussen de vlakke delen en toch vormt het één geheel.

Kernwoorden van de tuin zijn strak en recht. De meeste tuinen worden beplant met rijen buxus waardoor het gevoel van strak en recht heel sterk door komt. Dit gevoel wil nog wel eens onderbroken worden door bijvoorbeeld rijen met bollen buxus neer te zetten in plaats van de gewone.

De buxus is een veel voorkomende plant. Er zijn tussen de 30 en 90 soorten en komen over de hele wereld voor. Dit maakt de plant ook uitermate geschikt voor elk soort klimaat aangezien de plant zich gemakkelijk aan kan passen aan het klimaat.

Waar aan te denken

Het belangrijkste voor een buxus tuin is dat u in de gaten houdt waar de buxus voor dient. De buxus is met name geschikt om bijvoorbeeld zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, perkjes te omheinen. De buxus leent zich uitermate goed om als afrastering te gebruiken of langs een loop pad.

U kunt de buxus in allerlei vormen snoeien of kopen bij elk willekeurig tuincentrum. Van een simpele bol tot een mooie piramide, een Egyptische sfinx, komt zelfs wel eens voor, een toren of gewoon de buxus plant. Het zijn op zichzelf best sierlijke planten zijn een groot deel van het jaar gewoon mooi groen. Met name als de buxus in bloei staat lijkt uw buxus tuin erg mooi.