Een coniferen tuin is het soort tuin dat echt onderhoud vergt. De coniferen moeten constant gesnoeid worden, ze zijn vrij gevoelig voor licht, wind en kou en hebben best ruimte nodig om goed te kunnen groeien. De conifeer is een boom die zich ook gemakkelijk laat snoeien in bepaalde vormen. U kunt er dan ook van alles mee doen. Een draaiende toren, piramides en bollen zijn niet ongewoon.

Handige tips voor het maken van vormen

Als u vormen aan wilt brengen aan de coniferen in uw tuin dan hebben wij een aantal handige tips voor u.Begin klein en eindig groot. Als u het vormen wilt leren kunt u het beste klein beginnen. Begin daarom met een conifeer van ongeveer 50-75 cm groot. Probeer hier maar eens een piramide of bol van te maken. Om dit te proberen adviseren wij om te werken met gaas. Dit gaas kunt u om de conifeer heen spannen in de vorm die u wilt. Als u dit gedaan heeft en u gebruikt een beetje grof gaas dan kunt u de uitstekende takken wegsnoeien of zagen. Als u klaar bent met alle uitstekende takken en stulpjes verwijderen, dan verwijderd u ook het gaas. U zult dan zien dat de basis vorm al goed is ingezet. Daar waar nodig kunt u kleine stukken nog bij snoeien om de bol of piramide goed in vorm te brengen.

Rechte strakke vormen of toch gedraaid? Vaak worden coniferen voor in de tuin redelijk recht en strak gemaakt, helemaal in deze tijd dat strakke lijnen in huis en buitenshuis helemaal in zijn. Toch kunt u ook voor het nog sierlijkere kiezen door bijvoorbeeld een draaiende vorm in uw conifeer te maken. Om dit te doen begint u vrij simpel. Zorg dat de conifeer een perfecte kegelvormige vorm heeft zonder uitsteeksels.

Als u dit dan eenmaal voor elkaar heeft gekregen gaat u bepalen waar u de “kaling” wilt laten beginnen en hoe deze om de conifeer heen gaat. Als u dit allemaal weet kunt u langzaam aan gaan beginnen met het terugsnoeien van de takken tot aan de stam.
Ook voor strakke vormen of gedraaide vormen geldt, dat u het beste er voor kunt kiezen het op te bouwen. Begin klein met een kleinere conifeer en bouw dit langzaam uit tot steeds grotere bomen. Zo krijgt u een coniferen tuin met prachtige stukken erin. En wie wil er nou niet op die manier genieten van zijn/haar tuin?