Een Japanse tuin is een genot om naar te kijken. De afwisseling van Japanse ornamenten, zoals tempels en schermen, in combinatie met prachtig groen, bonsai bomen, zeldzamere planten en bloemen wordt u tuin op deze wijze een exclusief plaatje om naar te kijken. Toch wordt er veel gevarieerd bij de Japanse versies. De één neemt meer groen op in de tuin dan de ander en toch zijn beide soorten tuin schitterend. U kunt er natuurlijk wederom zo veel mee variëren als u zelf wilt.

Kenmerken van de Japanse tuin

Een aantal hele belangrijke kenmerken van dit ype tuin zijn toch wel dat de tuin een strakke uitstraling moet hebben, een duidelijke inrichting van uw tuin dus, met Oriëntaalse ornamenten in combinatie met mooi groen, en felle kleuren. Een voorbeeld hiervan kunt u hierboven zien. De tempel op deze afbeelding is centraal gepositioneerd in de tuin met water, grind, groen en roze tinten in de tuin. Zo krijgt u een strakke tuin met duidelijke kleur accenten en toch komt de tuin zeer natuurlijk over.Water is ook een belangrijk kenmerk in deze tuin.

Japanners geloven veel al dat al het levende een bepaalde energie bevat (ki). Deze ki is voor hun waarneembaar en daarom kiezen Japanners vaak ook voor levende elementen in de tuin. Stromend water is één van de grootste bronnen wat betreft ki verspreiding. Dit is ook de primaire reden dat er zoveel water in Japanse tuinen voorkomt. U wilt natuurlijk kunnen genieten van uw eigen tuin en daarom raden wij ook aan om of een looppad door uw tuin te leggen met/zonder een brug over het water. Denk er bij het looppad wel aan dat u bijzondere stenen gebruikt om de meest authentieke sfeer in uw eigen tuin te krijgen.

Afwisseling in uw Japanse tuin

Afwisseling in uw tuin is van het grootste belang. Stel u eens voor dat u 1 pad in uw tuin heeft met daarom heen allemaal dezelfde ornamenten, allemaal dezelfde planten bomen, dan wordt uw tuin toch één saai geheel. Daarom is het ook van het grootste belang om af te wisselen. Af en toe een andere plant of boom, verschillende ornamenten gebruiken en kleuren goed bij elkaar laten passen zijn de eerste vereiste voor een exclusieve tuin. Water in uw tuin is leuk maar hoever wilt u gaan?

Moet uw tuin voor 50% uit water bestaan of toch niet? Misschien maar 10% of vindt u dat dan weer te weinig? Zolang u maar in gedachten houdt dat als u water in uw tuin gebruikt, gebruik dan ook de juiste planten erbij, wissel dit af met ornamenten en dan maakt het opeens niet uit. Zolang u maar van uw tuin kunt genieten.

De Japanse tuin samen met de Bonsai tuin

Als u niet voor een standaard, zover dat bestaat, tuin wilt gaan kunt u wellicht een aantal bonsai bomen opnemen in uw tuin. Bonsai is per slot van rekening ook Japans en zou dan ook zeker niet misstaan in dit type tuin. Stel dat u 2 dezelfde Oriëntaalse ornamenten heeft weten te bemachtigen en u kunt hier iets op plaatsen, waarom zet u er dan niet 2 mooie middelgrote bonsai bovenop? Dit breekt het strakke weer iets en zal toch niet misstaan. Bovendien als u kiest voor een Bonsai met een bepaalde kleur, bijvoorbeeld de Japanse esdoorn, dan krijgt u ook nog eens extra kleur in uw tuin. Dat vrolijkt iedereen weer een beetje op, niet dan?