Diep in de bossen van sommige van onze meest geliefde en charmante sprookjes, vind je fascinerende mythische mensachtige wezens die klein van gestalte zijn, rond van gestalte, en vrolijk van aard. Dit zijn kabouters, bewoners van de aarde, beschermers van gewassen, bloemen, en schatten.

Wat is een tuinkabouter

Kabouters komen voor in vele sprookjes, mythen en verhalen die honderden jaren teruggaan. Ze worden vaak afgebeeld als vriendelijke kleine mannetjes met puntmutsen, ronde buiken en lange witte baarden.

Men denkt dat de naam is afgeleid van het Griekse woord “genomos” dat “aardbewoner” betekent, een nauwkeurige beschrijving voor mythologische wezens die worden gebruikt om gewassen, tuinen en begraven schatten te beschermen.

Geschiedenis van de tuinkabouter

De tuinkabouters zoals we ze nu kennen, werden voor het eerst gemaakt in het 19e eeuwse Duitsland door beeldhouwer Philip Griebel.

Gemaakt van klei (en uiteindelijk hars en plastic tegen de jaren 1970 en 1980), werden deze kabouters Gartenzwerge of tuindwergen genoemd. De vroegste afstammelingen van kabouterbeeldjes werden echter in het oude Rome gebruikt. Dit waren beeldjes van de Romeinse goden en de meest voorkomende was Priapus, een uit de Griekse mythologie afkomstige vruchtbaarheidsgod.

Het kabouterbeeldje, en andere beeldjes zoals het, werden gebruikt in tuinen om een overvloedige oogst te verzekeren door de dieren en planten te beschermen. Er werd ook gezegd dat ze boze geesten op afstand hielden.

De magische krachten van de Renaissance Kabouter

Het tijdperk van de Renaissance was de periode waarin de kabouterfolklore en -verhalen werden uitgebreid als gevolg van de hoge geesten van die tijd.

Het was gedurende deze tijd dat de kabouters werden beschreven als wezens met magische krachten. In deze tijd ontwikkelde zich ook de folklore van tuinkabouters die ‘s nachts tevoorschijn kwamen om planten te helpen.

Ze werden speels “grotesken” genoemd en waren klein van gestalte met gebogen ruggen en kregen de naam van het Italiaanse woord “Gobbi”.

Opkomst van kabouters in de 18e eeuw

In de 18e eeuw werden tuinkabouters algemeen gebruikt als statussymbool in de tuinen van welgestelde families.

Naarmate de tijd vorderde, bleef het gebruik van kabouters voortduren dankzij de mythen, folklore en wereldwijde verhalen zoals de Duitse sprookjes. Het was in deze verhalen dat kabouters werden afgebeeld als kleine wezens met magische krachten die mensen hielpen met de landbouw.

Tuinkabouters in de moderne tijd

Traditionele kabouters bleven hun populariteit vergroten tot aan de wereldoorlogen. In deze tijd was er begrijpelijkerwijs een terugval in de productie en kabouters zagen hun populariteit een paar decennia lang niet meer stijgen.

Bij hun terugkeer, kwamen kabouters terug met fellere kleuren en meer lachende gezichten, waarschijnlijk geïnspireerd door Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, Disney film uit 1937.

Tegen de jaren 1970, evolueerden ook variaties in de creatie. In plaats van klei of terracotta, werden kabouters gemaakt van plastic of hars voor een lichter, langduriger ontwerp.

Opkomst van kabouters in de popcultuur

Vandaag de dag zien kabouters weer een stijging in populariteit dankzij een reeks van commercials en films.

In het begin van 2004 lanceerde de online reisbureau website Travelocity de Where is My Gnome? reclamecampagne waarin een charmante tuinkabouter te zien was die zijn tuin verlaten had op zoek naar avontuur.

In de jaren 2000 speelden kabouters ook een belangrijke rol in films, waaronder Amelie in 2001 en in Gnomeo and Juliet, een in 2011 geanimeerde verfilming van Shakespeare’s Romeo and Juliet.

Er is ook een breder scala van tuinkabouters op de markt te vinden bij specialisten zoals TuinkabouterShop.nl, waaronder humoristische kabouters, traditionele tuinkabouters met tuinbenodigdheden, of kabouters die meer ontspannende activiteiten doen, dus je zult zeker de perfecte kabouter vinden om te gebruiken als een grappig cadeau of de ster in je volgende social media post.

Maak je tuin aantrekkelijker met een charmante tuinkabouter

Met een scala aan kabouters beschikbaar op de markt, bent u zeker om er een te vinden die perfect uw gevoel voor humor, passies of om de tuin, veranda of terras te accentueren. Andere ideeën zijn het creëren van een kaboutertuin met een groep kabouters, het toevoegen van een kabouterbeeldje aan een sprookjestuin, of het bedekken van een kale plek in het gazon.

Met zijn rijke geschiedenis, staat de tuinkabouter klaar om te beschermen, te charmeren en te bloeien in de achtertuin, tuin of welk deel van de aarde hij ook bewoont