U wilt uw eigen tuin ontwerpen maar u weet niet goed waar u moet beginnen? Wij hebben speciaal voor u een stappenplan ontwikkeld waardoor u simpel en snel bezig kunt met het ontwerpen van uw droom tuin. Maar waar moet u nou mee beginnen en waar eindigt het. Als u ons stappenplan aanhoudt zult u zien dat ook u een tuin kunt ontwerpen. Dit stappenplan is afgeleid van de stappen die hoveniers nemen om een tuin te ontwerpen en aan te leggen. Wij hebben deze stappen voor u alleen vertaald naar simpelere stappen zodat ook u een eigen tuin ontwerpen kan.

stap 1: Maak een tekening op schaal van uw eigen tuin

Begin met een tekening op schaal te maken van de bestaande oppervlakte van de tuin. (dit kan ook met dit – eigen tuin ontwerpen programma -) Afhankelijk van de grootte van uw tuin kunt u het beste zelf de schaalverdeling kiezen. Wij kiezen zelf meestal voor een schaalverdeling van 1:50 wat betekend dat elke centimeter op papier in het echt 50 centimeter is. Als uw tuin dus 8 meter lang is (800 centimeter) dan moet u op papier een lengte maken van 800 / 50 = 16 centimeter. Als u alle zijden op deze manier toepast dan krijgt u een tuin op papier met de juiste schaalverdeling en kunt u beginnen met het bepalen van de kleuren. Maar wat nou als mijn tuin niet recht is? Of als mijn tuin een afwijkende vorm heeft?Zelfs als uw tuin rond zou zijn dan kunt u alsnog een schaaltekening maken. Neem bijvoorbeeld dan de diameter van uw tuin, deel deze weer door 50 en u krijgt het aantal centimeter van de diameter voor op papier. zo kunt u alsnog een schaaltekening maken. En als uw eigen tuin bepaalde hoeken mist, dan berekend u de missende stukken en haalt u deze bij uw tekening ook weg.

stap 2: Bepaal de kleuren van uw eigen tuin

Een belangrijke stap is het bepalen van de kleuren van uw tuin. Voordat u de kleuren gaat bepalen moet u weten wat voor soort tuin u wilt hebben. Als u dit besloten heeft dan kunt u de kleuren gaan bepalen. Een handige tip om dit te doen is door in folders naar de planten en bomen te kijken die u in de tuin wilt hebben, deze uit te knippen en in de tekening te plakken of de kleuren over te nemen en die in de tekening te zetten. Stel dat u een rozenperk wilt, en u kiest voor rode rozen, dan kunt u rood als kleur gebruiken. De buxus bijvoorbeeld donkergroen en een conifeer lichtgroen. Als u op deze manier bepaalt wat er in de tuin komt te staan, u kunt de kleuren bepalen en op papier zetten dan bent u al een heel eind. Ook hier is het erg handig een ontwerp programma te gebruiken.

stap 3: Bepaal wat er in uw eigen tuin komt

Eigenlijk hangt deze stap redelijk samen met stap 2. De kleuren zijn afhankelijk van wat er in uw tuin komt. Het is daarom eigenlijk raadzaam om stap 2 en stap 3 te combineren. Verder geldt voor stap 3 exact hetzelfde als voor stap 2. Kijk eerst goed in de folders wat er allemaal is wat u mogelijk in uw tuin wilt plaatsen. Als u dit bepaald heeft kunt u deze planten/bomen/ornamenten in uw tekening plakken of tekenen.

stap 4: Zet alles op uw tekening

Mocht u het nog niet gedaan hebben bij stap 2 en 3 dan kunt u nu alles op uw tekening zetten of plakken. Naast een schaaltekening wordt er ook vaak gewerkt met een soort memo bord. U knipt dan uit de folders de afbeeldingen van planten en bomen die u wilt plaatsen en plakt deze op de tekening/plattegrond van uw tuin. Als u dit gedaan heeft krijgt u alvast een redelijk idee van hoe u tuin gaat worden en dat is de hele bedoeling van zo’n tekening/plattegrond. Mogelijk kunt u nog een aantal zaken bijstellen als u dat nodig acht. Ja een eigen tuin ontwerpen is nog niet zo eenvoudig!

stap 5: Bekijk het geheel nog eens goed door en bedenk wat u nog mist

Als u dan eindelijk maar toch alles op papier heeft staan van uw eigen tuin dan kunt u nog eens goed bekijken hoe het wordt. Probeer u eens voor te stellen hoe het zal zijn om op uw tuinstoel lekker in uw eigen tuin te zijn en probeer af te tasten hoe dat voelt. Neem de tekening goed in u op en sluit uw ogen. Probeert u zich dan voor te stellen hoe het is om op uw relaxstoel te zitten en hoe u rondkijkt in uw tuin. Laat alles goed op in inwerken voor een maximaal resultaat. U merkt dan snel genoeg of er nog iets is wat u in uw tuin mist. Een eigen tuin ontwerpen gaat niet altijd over rozen en kan aardig wat tijd vergen voordat u uw droomtuin op papier heeft staan. Als u zeker weet dat u niets mist dan is het tijd om over te gaan op stap 6.

stap 6: Maak een leganda van uw eigen tuin ontwerp

Als u er dan eindelijk aan toe bent om alles op schrift te zetten wat u in uw tuin wilt hebben dan is dat altijd een leuke stap om te nemen. Stel u weet bijvoorbeeld dat rood staat voor rozen, donkergroen staat voor de buxus haag, lichtgroen staat voor een aantal coniferen en het gestreepte lichtgroen voor uw nieuwe grasveld dan kunt u dat beter ook op deze manier op papier zetten zodat u aan iedereen kan laten zien hoe het gaat worden. De tekening en dus uw idee is pas goed uitgewerkt als u aan iemand die u niet kent de tekening kan laten zien samen met de legenda en die persoon exact weet wat u van plan bent. Pas dan heeft u echt de perfecte tekening met de perfecte legenda.Met deze gegevens is het makkelijk vast te stellen welke werkzaamheden zelf gedaan kunnen worden en welke mogelijk uitbesteed moeten worden.

stap 7: Bereken hoeveel u overal van nodig heeft

Een eigen tuin ontwerpen is niet altijd even simpel. De stappen 1 t/m 6 zijn doorlopen dus nu het tijd om te berekenen hoeveel u overal van nodig heeft. Voor bomen planten en bloemen is dit een stuk lastiger dan bijvoorbeeld voor buxussen of voor een grasmat. In een tuincentrum kunnen ze een goed groenadvies hierover geven op basis van uw tekening met bijbehorende legenda. We laten u deze tenslotte niet voor niets maken. Als u exact heeft berekend of weet hoeveel u ergens van nodig heeft dan is het tijd om verder te gaan met stap 8.

stap 8: Maak een overzicht van alle benodigdheden

Bij stap 7 is in kaart gebracht hoeveel u overal van nodig heeft. Bij deze stap, stap 8, is het de bedoeling een overzicht hiervan te maken samen met de kosten. Zo krijgt u namelijk ook in beeld wat uw droom tuin u ongeveer gaat kosten. Stel dat u 25m2 grasmat nodig heeft en 25 stuks buxus tezamen met 3 rozenstruiken en 2 coniferen van ongeveer 2 meter hoog bij 2 meter breed (op de voet). U brengt dit dan alsvolgt in een overzicht:

Grasmat: 25m2 -> prijs per m2 = € 3,99 * 25m2 = € 99,75
Buxus: 25 stuks -> prijs per stuk = € 1,25 * 25 = € 31,25
Rozenstruiken: 3 stuks -> prijs per stuk = € 7,99 * 3 = € 23,97
Coniferen: 2 stuks -> prijs per stuk = € 12,50 * 2 = € 25,00

totaal: € 179, 97

Hier komt nog bij wat het gaat kosten om het te laten leggen tenzij u het natuurlijk zelf doet. Let wel op dat bovenstaande slechts een voorbeeld is en wij hebben dan ook voorbeeld prijzen gebruikt. Voor actuele prijzen van tuinproducten raadpleeg dan het dichtbijzijnde tuincentrum.

stap 9: Ga naar uw tuincentrum

Het is dan eindelijk zover. U mag eindelijk naar het tuincentrum toe om alle benodigdheden op te halen. Doe dit niet alleen maar neem uw iemand mee en laat u bij twijfel altijd adviseren door het personeel. VERGEET DIT NIET. Stel nou toch dat u denkt 5 euro te kunnen besparen op uw grasmat maar de kwaliteit is zoveel slechter zonder dat u het weet. Zou u het dan niet zonde vinden als u grasmat binnen een jaar kapot was? Voorkomen is beter dan genezen.

10: Eigen tuin ontwerpen – > U mag eigen tuin gaan bouwen

Misschien is bouwen in dit geval wel het verkeerde woord. Kunnen we in dit geval niet beter kiezen voor planten? Ons maakt dat niet uit. Het is tijd voor u om uw droom te gaan realiseren. U heeft alle stappen netjes doorlopen, u heeft alle benodigdheden bij uw tuincentrum opgehaald en u mag nu gaan beginnen. Houdt de tekening van uw droom tuin altijd in gedachten zodat u niet per ongeluk een fout maakt waardoor uw hele ontwerp weggegooid is. Als u dat in gedachten houdt zou het goed moeten komen. Dit is tenminste als u zelf u tuin gaan aanleggen. Mocht u toch besloten hebben de tuin aan te laten leggen door een hovenier dan kunt u natuurlijk gewoon eisen dat ze precies dit ontwerp aanhouden. Misschien hebben zij nog wel handige tips voor u dus sta wel open voor suggesties. Het kan ook mogelijk zijn dat als u een hovenier inhuurt, deze er voor kiest om eigen materiaal te gebruiken. In dat geval kunt u stap 9 overslaan. Stap 8 is dan wel van belang zodat u weet wat het u bij het tuincentrum had gekost. Is uw eigen tuin dan klaar, dan kunt u er nu van gaan genieten.