Een vijver tuin maakt alles compleet. Liefhebbers van vijvers en vissen zullen kiezen voor een koi vijver of een groot aquarium. Anderen hebben liever een fontein vijver, of een zwemvijver. Hier kunt u een nieuw tuin idee opdoen dat in het tuin ontwerp past. De aanleg van een tuin vijver is iets meer dan het graven van een gat in de tuin met een lap vijver-folie op de bodem. Maak een goed plan en bekijk de mogelijkheden met de diversen vijver materialen die er voor de aanleg van vijvers te krijgen zijn.

Een planten vijver tuin

Hier zijn de oeverplanten, moerasplanten en de zuurstofplanten het belangrijkst. Natuurlijk kunt u hier een paar siervissen in uitzetten, zoals bijvoorbeeld goudwindes. Deze zijn levendig en zullen zeker uw aandacht willen trekken. Een kleine vijverpomp en een eenvoudige filterinstallatie zijn hier voldoende om het water van de tuinvijver helder te houden. De plantenvijver is in bijna alle tuinen te realiseren, en past bij uitstek in een natuurlijke omgeving.

Een combinatie vijver tuin

Een tuinvijver met minder oeverplanten, moerasplanten en zuurstofplanten maar met meer vissen, en die willen we ook zien zwemmen. We denken daarbij vooral aan bijvoorbeeld Goudvissen, Goudwindes, Shubunkin, Sarasa en andere makkelijk te houden vissen die niet van de planten eten. Omdat hier vissen ‘vervuilers’ in rond zwemmen is een goede filterinstallatie nodig om de afvalstoffen te verwerken. De combinatievijver is in bijna alle soorten tuinen te realiseren en kan op allerlei manieren een mooi geheel met de omgeving vormen.

De vissen en koi vijver tuin

Deze is er voor de vissen. De planten worden in plantenmanden geplaatst of in een apart afgescheiden gedeelte, zodat de uitgezette vissen er niet aan kunnen knabbelen. Door het houden van veel vissen is er een snelle vervuiling, dus is het noodzakelijk een krachtige filterinstallatie aan te leggen. Voor de aanleg is de natuurlijke omgeving iets minder belangrijk. De vissen moeten goed te zien zijn en goed verzorgd kunnen worden. Koi vijver is een speciaalvijver, maar valt zeker onder deze categorie. Koi zijn volwaardige huisdieren, en bezorgen de houders van deze kleurige vissen veel plezier. Een extra krachtige vijverpomp in het systeem is geen overbodige luxe. Een koi eet veel, dus zorgt ook voor veel afvalstoffen.

Zwemvijver tuin

Afhankelijk van de beschikbare ruimte in uw tuin is dit het mooiste wat uw tuin kan sieren. Een duidelijk zwemgedeelte met aansluitend een grote verscheidenheid aan oever-, moeras-, en zuurstofplanten. Een geheel waarin het heerlijk zwemmen is, zonder chloor en andere irriterende stoffen, zoals in de natuur, met veel creativiteit in allerlei soorten tuinen aan te leggen. Net als andere tuinvijvers, maar met iets extra, heerlijk kunnen zwemmen als het weer het toelaat.