Als u wat extra leven in de tuin wilt hebben dan is het aan te raden om een vogelhuisje of nestkastje op te hangen. Niet alleen helpt u dan de vogeltjes bij het overwinteren en een nestplekje zoeken maar ook haalt u op die manier veel meer leven uw tuin in. Als u een nest mogelijkheid voor de vogels in uw tuin plaatst en dat eventueel combineert met een voederhuisje of voedertoren en wat vetbollen dan zult u snel merken dat er steeds meer vogels bij komen voor al dat lekkers. Hoe meer vogeltjes hoe meer gezelligheid.

De plaatsing van een huisje voor vogels

Als u een vogelhuisje gaat plaatsen moet u wel met een aantal zaken rekening houden zodat de vogels er veilig in en uit kunnen vliegen zonder dat ze bijvoorbeeld door een kat gegrepen worden of dat er een hond is die met ze wil spelen. Zorg er in ieder geval voor dat het huisje vrij van de grond hangt het liefst op een meter of 1,5 van de grond of hoger. Op die manier kunnen andere dieren er vanaf de grond al niet al te gemakkelijk meer bij. Hang het niet aan de schutting want daar kunnen katten op klimmen en de vogels van boven pakken. Zorg ook dat het nestkastje een beetje beschut hangt zodat het niet constant nat wordt bij een regenbui. Ook is het wel aan te raden het huisje uit de wind te hangen. Dit maakt het voor de vogels een stuk fijner.

Vogelvoer in de buurt

Als u er voor zorgt dat u voer in de buurt van het vogelhuisje plaatst dan wordt de kans op bezetting een stuk groter. Bovendien vergemakkelijkt u het dan voor de ouders aangezien die niet al te ver hoeven voor voer. Hang daarom bijvoorbeeld ook vetbollen op en zakken met pinda’s. Hier zijn de mussen en mezen dol op. Naast het standaard huisje zijn er tegenwoordig ook andere uitvoeringen te krijgen zoals een vogelflat, boomstammetjes en ga zo maar door. De vogelflat is een van hout gemaakte flat bestaande uit 2 of meer nestkastjes bovenop elkaar geplaatst.

Ze zijn verkrijgbaar vanaf 2 huisjes maar ze gaan zelfs door tot en met 10 huisjes in 2 rijen van 5. Over het algemeen worden deze huisjes altijd van hout gemaakt voor warmte en isolatie voor de vogels als ze aan het nesten zijn. Ook is het belangrijk om het kastje schoon te maken als de kleintjes zijn uitgevlogen. Dit om er voor te zorgen dat het jaar erop alle vogels er ook zo weer in kunnen. Controleren of alles goed gaat kan ook prima maar wees hier absoluut voorzichtig mee. Als de ouders merken dat er iemand bij het nest gezeten heeft, gaan ze weg en komen vaak zelfs niet meer terug.

Zelf een vogelhuisje maken is niet zo moeilijk. Op internet zijn diverse sites met voorbeelden voor het zelf maken van een vogelhuisje of voederhuisje. Leuk om te doen met kinderen en als bezigheid op een kinderfeestje.