Voorjaar tips om de tuin weer klaar te maken voor zonnige dagen. Hier een aantal simpele tuin tips om de tuin weer lenteklaar te maken.

Recyclen van dode planten

Zorg ervoor dat je afgestorven delen van planten afknipt, dit kan bijvoorbeeld met een heggenschaar. De afgestorven resten kun je in kleine stukjes gebruiken als compost, dus deze kunnen blijven liggen waar ze vallen. De bloemen en bladeren van voorjaarsbloemen kun je ook laten afsterven, na de bloei trekken deze weer in de bol zodat ze in het nieuwe voorjaar weer opnieuw kunnen groeien. Voorbeelden van voorjaarsbloemen zijn krokussen, tulpen, sneeuwklokjes en narcissen. Overigens moet je bij de laatste wel de uitgebloeide bloemen weghalen, omdat narcissen veel energie verbruiken voor de zaadvorming.

Verwijderen onkruid en planten

Verwijder het onkruid in de tuin, vooral tussen de stenen omdat het na het verwijderen veel beter oogt. Naast het onkruid is het ook verstandig om planten te verwijderen die het vorig jaar niet goed deden. Als je bij wilt planten of verplanten dan kan dat zo lang het niet vriest tot half april.

Rozen snoeien voorjaar tips

Als het niet meer vriest kun je ook rozen gaan snoeien, hou daarbij in je achterhoofd dat eerder te veel dan te weinig moet snoeien. Zwakke takken snij je af tot ongeveer tien centimeter en de sterkere takken tot ongeveer twintig centimeter. Dode of beschadigde takken mag je helemaal afsnijden. Na het snoeien kun je de rozen bemesten met bijvoorbeeld speciale rozenmest. Doe dit elke maand tot aan juni.

Gazon laten ademen

Vanaf maart kan je het gras mest gaan geven. Als het gazon erg dichtgegroeid is moet je eerst verticuteren, oftewel het verwijderen van mos en vervilt gras. Zorg er wel voor dat je dit doet als de grasmat droog is, als het namelijk nat is trek je het kapot. Na het verticuteren kan het gazon weer ademhalen. Mocht het gazon kale plekken hebben, dan kan je vanaf april weer bijzaaien.

Bloeiende bollen voorjaar tips

Op de lege plekken in de tuin kun je bloeiende bollen planten, zoals primula’s of viooltjes, zo zorg je voor meer kleur in de tuin. Eventueel kan je op de tafel in de tuin ook mooie bloemen neerzetten. Meer kleur in de tuin zorgt automatisch al voor een zomers gevoel.